کد خبر: 1195
ف
 چه دستاوردی در سوریه داشتند که حالا می خواهند نیروی نظامی وارد کنند؟
سعودی ها اگر نیروی نظامی آموزش دیده ای دارند حداقل بعد از چند ماه درگیری و تلفات بالا قادر خواهند بود یمن را تسخیر کنند! سوریه پیشکششان بماند.
حجت الاسلام امیر مسروری*: همین چند روز قبل بود خبری منتشر شد که سعودی ها سوری ها و محور مقاومت را تهدید کردند علیه آنان دست به اقدام نظامی خواهند زد و لشگر نظامی زمینی به سوریه اعزام می کنند. این خبر در جهان با واکنش های متفاوتی همراه بود. از ولید معلم که سعودی هارا تهدید کرد با تابوت بر می گردند تا آنکه روس های به شدت نسبت به این سخنان واکنش نشان دادند. البته باید بدانیم تنها کسانی که در سخنان از این موضوع حمایت کردند شیخ نشینان منطقه و در لسان آمریکایی ها بودند. این یادداشت بر آن است تا تحلیلی بر قدرت سعودی ها در نبرد آنیده بپردازد و موضوع را از این حیث برسی نماید.
 
۱.با آغاز بحران یمن در چند ماه گذشته سعودی ها از وضعیت تهاجم نظامی به جایی رسیدند که سلاح های راهبردی وعده داده یمنی ها سعودی هارا زمین گیر نمود. به طوری که در استان های جنوبی عربستان  و شمالی یمن نیروهای انصار الله به قدرت وارد شدند و بسیاری از مناطق اشغال شده سابق از سوی سعودی هارا بازپس گرفتند. از سوی دیگر شاهد هستیم یکی از سلاح های راهبردی ارتش یمن که متعلق به دهه 70 است هر شلیکش ده ها نیروی متجاوز سعودی، اماراتی، بلک واتر و.... را نابود ساخته است. از سوی دیگر سعودی ها با صدای فراوان و تشکیل ائتلاف به ظاهر بین المللی که بعد از چند روز،  بسیاری از آنان اعلام کردند یا سعودی ها به دروغ اسمشان را در لیست قرار داده یا اساس در لیست حمله کنندگان به یمن نیستند و صرفا از تمامیت ارزی امکان مقدس اسلامی دفاع می نمایند، نشان داد فاقد پایگاه نظامی مستقل برای ضربه زدن به یک ارتش مستقل همچون کشور یمن است. کشوری که ۲۰ میلیون جمعیت دارد توانسته با حداقل امکانات دفاعی در برابر سعودیهای تا دندان مجهز که بزرگترین وارد کننده تسلیحات جهان هستند بایستد!
البته اخباری نیز وجود دارد که سعودی ها از ترس کشته شدن و اسارت حتی خلبانانشان را هم اجاره کردند و نیروهای چند ملیتی بلک واتر که دستشان به خون بیگناهان عراق و دیگر کشورها آغشته شده است را وارد درگیری های مستقیم علیه یمن نمودند. به طوری که در یکی از این حملات موشکی توسط یمنی ها فرمانده این نیروی بلک واتر در پادگان سعودی کشته شد.
سعودی ها اگر نیروی نظامی آموزش دیده ای دارند حداقل بعد از چند ماه درگیری و تلفات بالا قادر خواهند بود یمن را تسخیر کنند! سوریه پیشکششان بماند.
 
۲.سعودی ها چه کاری در سوریه انجام ندادند. از پشتیبانی سیاسی و امنیتی و اطلاعاتی گرفته تا خرج مستقیم پول در منطقه و حتی پرداخت حقوق نیروهای داعش و جبهه النصره! هر کس از اوضاع منطقه خبر داشته باشد می داند برخلاف داعش جبهه النصره که شاخه رسمی القاعده بین المللی در سوریه است هیچ منابع انرژی و اقتصادی در اختیار ندارد و صرفا کمک های تسلیحاتی و ریالی سعودی هاست که آنان را سرپا نگه داشته است. این جدای از فعالیت و حمایت سعودی ها از گروه های معارض دیگر سعودی و حتی استخدام نیروی انسانی برای این گروه های تکفیری است. 
به تعبیر بهتر هرچه داشتند سعودی ها به میدان آوردند و تلاش چهار سال و اندی حتی نتوانست دمشق را هم شامل شود و برعکس در چند ماه اخیر شیفت عملیات علیهشان شد. عملیات اخیر نصر که به قطع محور شمال و جنوب حلب و تغییر کارکرد حلب و ان شا الله آزادی آن بینجامد سناریوی سعودی ها، ترک ها، قطری ها و دیگر کشورها برای تبدیل حلب به پایتخت معارضین را از بین برد و دست حمایتی آنان از وسط نصف نمود. در واقع سعودی ها چیزی دیگر برایشان نمانده است که بخواهند روی کنند. این لاف زدن ها همان ضرب المثلی است که پیش تر بیان شده است. 
سعودی ها تمام راهبردها، مذاکرات، تسلیحات و حمایت های خود را علیه ملت سوریه انجام دادند و حالا دیگری چیزی برایشان باقی نمانده که بخواهند از آن استفاده کنند. بهتر است کمی بیندیشند و بگویند چه دستاوردی در سوریه داشتند که حالا می خواهند نیروی نظامی وارد کنند. 
 
۳. سعودی از چند ماه قبل و بعد از اشتباهات داخلی در مسئله منا و سپس شروع فعالیت علیه دولت ایران نشان دادند فاقد صبر سیاست خارجی گذشته هستند و شکاف سیاسی نسل اول حاکمیت و درگیری درونی آنان کار را به جایی رسانده که هر لحظه امکان نابودی و انشقاق سیاسی از درون است. کسانی که سرخط خبرهای رسانه های سعودی را دنبال میکنند؛ می بینند چه شکافی علیه خاندان حاکم وجود دارد و اعدام شیخ نمر و شعله ور کردن آتش شیعیان و حتی اهل سنت مناطق عربستان چگونه می تواند دامن این کشور را بگیرد. 
دخالت نظامی و اشغال بحرین هرچند به ظاهر با سرکوب مسلمانان بحرینی همراه شده اما واقعیت نشان می دهد این منطقه مستعد فاز دوم بیداری اسلامی در حوزه ی خلیج فارس است و با شکل گیری دومینوی دولت های خلیج فارس به طور حتم سعودی ها در امان از آن نخواهند بود و خسارت های آن را خواهند دید. چگونه می توان تصور کرد کشوری که نیروی انسانی نظامی اشت در قالب ارتش نیست و بیشتر یک پلیس امنیتی حافظ منافع سلطنتی است در سه جبهه یعنی بحرین، یمن  و بعد از آن سوریه بجنگند و پیروز هر سه محور باشد. 
در یمن همانطور که گذشت شکست های بدی خورده و کارشناسان معقتدند سعودی ها نه راه پیش دارند و نه راه پس که بخواهند از مرداب یمن نجات پیدا کنند.از سوی دیگر بحرین با اعدام شیخ نمر و فشارها علیه گروه های یمنی مستعد انفجار از درون است و از سوی دیگر بازگشت گروه ها تکفیری در داخل عربستان و موج حملات علیه شیعیان و اهل سنت و انتقال مسیر بیداری اسلامی به این کشور در کنار درگیری های شاهزادگان مسیر انتقال قدرت از نسل اول به نسل سوم سعودی می تواند بسیار حائز اهمیت باشد. 
با این نگاه باید گفت «گنده گویی» سعودی ها نزد تمام کارشناسان عیان است و اگر هم خبطی از سوی دولت سعودی سر بزند همپیمانان محور مقاومت ساکت نخواهند نشست. همانطور که در سوریه ساکت ننشستند این بار راحت تر می توانند تسلیحات استراتژیک خود را در اختیار همپیمانان راهبردی قرار دهد و زودتر از قدس، مدینه و کعبه آزاد گردد. 
هرچند سلاح های استراتژیک مقاومت علیه صهیونیست ها محفوظ است و به طور حتم مقابله با این رژیم سلاهاح های منحصر به فردی را می طلبد که در میان مقاومت وجود دارد. کیست که نداند وقتی رهبر معظم انقلاب به عنوان تنها شخصی که در جهان جرات دارد به صراحت خبر از نابودی حیفا و تلاویو در صورت خطای صهیونیست ها بدهد. سعودی ها در یابند کوچکتر از صهیونیست ها هستند و اگر خطایی مشابه مرتکب شوند بیشتر از حیف و تلاویو را باید شاهد باشند.  

*رئیس اندیشکده مطالعات جهان اسلام

مرتبط ها
ارسال نظر
chapta
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد .
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.

جریان صدر چگونه جریانی است؟

ابعاد تشکیل اتاق عملیاتی در کرانه ی باختری

اسرائیل دنبال جنگ یا تخلیه فشار

چالش های پیش روی وزارت خارجه ی دولت سیزدهم در منطقه غرب آسیا

یمنی ها و عملیات های آفندی

عراق نا امن با امنیتی ترین نخست وزیر

کپی بایدن از سیاست ترامپ

انسداد در لبنان، بحران در عراق

اردوغان و خواب مجدد برای شمال سوریه و عراق

ابعاد سفر مخفیانه ی پوتین به سوریه چه بود

پاسخ ایران به یک ترور چگونه است؟

آیا داعش در افغانستان زنده می ماند؟

عملیات تروریستی دانشگاه کابل کار کیست؟

ترامپ و انتخابات؛ کارزار فشار حداکثری یا چانه زنی منطقه ای

کریمی: کار فرهنگی یک تخصص است

آیا صهیونیست ها ایران را محاصره می کنند؟

اسد و چرایی انتخاب کابینه ی جدید

ماجرای لبنان، انفجار با تبعات بسیار زیاد

سازوکار عملیاتی جدید داعش

الکاظمی و موج جدید دستگیری های داعش

ماجرای یک نخست وزیر

سهم مدعیان قدرت در آینده دولت افغانستان

آینده یمن؛ از میدان مقاومت تا میز مذاکره!

پس از خروج آمریکا

سناریوهای آمریکا در عراق چیست؟

آیا اردوغان معادلات شمال سوریه را برد؟

فراتحلیلی بر سه سخنرانی اخیر دبیرکل حزب الله لبنان

آیا کشتی ساعر به خلیج فارس می آید؟

توان بازدارندگی ایران در برابر ائتلاف آمریکا چیست؟

بازی جدید امارات در خلیج فارس و دریای عمان

بازی جدید واشنگتن در بغداد

چالش های پیش روی سنتکام در منطقه

موشک های غزه و هدف های کور تل آویو

ناآرامی الجزایر و چند نکته مهم

چالش های انقلاب در بحرین

چالش های پیش روی منطقه در نگاه محور مقاومت

تغییرات در کابینه عربستان برای فرار از شکست خاشقجی

سفیر دبیر شورای امنیت به افغانستان؛ چند نکته مهم

تغییر ساختار دستگاه اطلاعاتی عربستان

روی آوردن آمریکا به جنگ شناختی

پیامدهای حضور مثلث جنگ طلب‌ها در کابینه ترامپ

تشکیل اتحادیه دریای سرخ، فرار از تنگای ژئوپلتیک

تنش در انتخابات پارلمان افغانستان

پاکستان، بازیگر جدید یمن

افزایش تنش میان ترکیه و آمریکا در سوریه

آیا اردن اولین کشور عربی است که به سمت سوریه می رود

شکایت از ولیعهد ابو ظبی در فرانسه

ابی زید، سفیر جدید آمریکا در عربستان

سفر مهم معاون وزیر خارجه آمریکا به پاکستان

تنش در کابینه تونس

چرخش سودان به سمت ترکیه

سد مقابله با داعش در افغانستان شکست؟

ضرورت استفاده از ظرفیت اجلاسیه دی 8

استعفای مقامات سازمان ملل در امور سوریه

فرآیند رو به رشد دموکراسی در انتخابات اخیر عراق

خط تماس، بازی جدید آمریکایی ها با ایران

افزایش عملیات نظامی آمریکا در افغانستان

سه گزینه جدی ریاست جمهوری عراق

تحویل سامانه دفاعی اس 300 به سوریه

حضور مقام بلند پایه ناتو به عنوان نماینده سازمان ملل در عراق

دوحه در برابر یک تصمیم سخت

افغانستان نا امن تر

روی آوردن دولت ترکیه به شرق

باز بودن دست دولت سوریه در برخورد با گروه های تروریستی

آشتی ملی با فرمان قاهره

سفر وزیر خارجه عمان به اسرائیل

دستاوردهای سفر سردار سرلشگر باقری به پاکستان

چند نکته مهم پیرامون شهادت رئیس جمهوری یمن

عربستان و سناریوی ضد ایرانی در عراق

پایان اشغالگری دائم بر جولان

مهره چینی اردوغان

شمال ایران، تهدید جدید برای تهران

آذربایجان مقصد اولین سفر اردوغان

تنش میان دوستوم و اشرف غنی

درگیری واشنگتن - دمشق

مذاکرات میان کابل - اسلام آباد برای صلح در افغانستان

سفر نخست وزیر اسرائیل به پایتخت یک کشور عربی

آینده سوریه در نشست ژنو

ماندن یا نماندن اردوغان

تکذیب خروج ایران از سوریه توسط مقامات سوری