کد خبر: 1201
ف
فرقه‌گرایی سلاح ریاض علیه مطالبات داخلی
یادداشت زیر برگرفته از قلم محمد منصور نویسنده مصری ساکن واشنگتن در موسسه وانشنگتن با عنوان «الورقة الطائفیة سلاح الریاض ضد المطالب الداخلیة »است.

دفتر رصد و ارزیابی راهبردی اندیشکده مطالعات جهان اسلام؛ بر اساس ماموریت خود و در راستای ارائه ی تحلیل مستقیم و نگاه سایر رسانه های بین المللی و مراکز تصمیم ساز در صحنه ی جهان اسلام، اقددام به انتشار یادداشت، گزارش و تحلیل مقالات می نماید. لذا اندیشکده هیچ یک از مطالب، آمارها، اطلاعات غلط، دروغ پراکنی و یا سایر محتوای این موضوع را تایید نمی کند و انتشار یادداشت صرفا جهت اطلاع اندیشمندان از مباحث روز دنیاست.

 

یادداشت زیر برگرفته از قلم محمد منصور نویسنده مصری ساکن واشنگتن در موسسه وانشنگتن با عنوان «الورقة الطائفیة سلاح الریاض ضد المطالب الداخلیة »است.

 
هیچ شکی نیست که  ترس از بروز نا آرامی‌ها و اعتراضات موج بهار عربی در عربستان هم وجود دارد. عربستان  سعودی به رهبری ملک سلمان به شدت به دنبال دور کردن اذهان عمومی از ضعف‌های داخلی و خارجی موجود است و اعتراضاتی که  خواستار اصلاحات دموکراتیک است به‌عنوان تهدیدی جدی  می‌داند. در همین راستا آل سعود سیاست تند و خشنی را در پیش گرفت که به‌موجب آن 47 نفر از مخالفین خود را به اتهام اشاعه فکر  تکفیری و  انجام  عملیات تروریستی اعدام کرد. که در میان قربانیان   یکی از برجسته‌ترین روحانیون شیعه به نام شیخ باقر المنر هم وجود داشت  که این امر موجب محکومیت‌های شدید  رسمی و غیررسمی از طرف کشورهای مثل ایران و جمعیت‌های شیعه در لبنان، بحرین و عراق در پی داشت  و در این مورد روابط ریاض و تهران متشنج شد.
 
برخلاف نظر برخی از تحلیل گران, ریاض توانایی حمله نظامی علیه ایران را ندارد. از طرفی ارتش عربستان  در باتلاق یمن گیر کرده است و از طرف دیگر, کاهش شدید قیمت  نفت عربستان را با بحران جدی روبه‌رو کرده است. اما سؤال اینجاست که نیت واقعی عربستان از افزایش تنش علیه ایران و جریان شیعی چیست؟
 
ملک سلمان به دنبال نشان دادن یک برخورد قاطعانه با مخالفین داخلی است و هرکسی که نسبت به سیاست‌های آن‌ها به‌ویژه دریمن مخالف کند.
 
در این میان شاهد انتقادات شدید الحن شیخ نمر بودیم انتقاداتی که آل سعود هرگز چنین جملاتی را  قبلاً نشنیده بود برای مثال در سخنرانی که شیخ نمر در سال  2011 داشت که در طی آن  اظهارات شجاعانه و کوبنده‌ای ایراد کرد  که کلیدی‌ترین جمله این سخنرانی این بود (که من از زمان تولد تا کنون هرگز احساس امنیت نکردم  و در این کشور هرگز با خیال راحت زندگی نکردم و هرگز ولایت این حکومت را نپذیرفتم، حکومت آل سعود ولایت و مشروعیت ندارد و ما فقط فرمان‌بردار خدا هستیم و لا غیر) این سخنان تند موجب شد که آل سعود حکم اعدام شیخ نمر ا صادر کند و با اعدام شیخ نمر قصد این را داشت که نشان دهد هیچ چیزی بالاتر از آل سعود نیست و آن‌ها صاحب مملکت هستند.
 
البته این هشدار بیشتر اهل سنت را مخاطب قرار می‌داد تا شیعیان، زیرا اگر شیعیان هم خواهان اصلاحات باشند هم تعداد و هم تأثیرشان نسبت به جمعیت اهل سنت در عربستان بسیار کمتر است.
 
آل سعود بیشتر از دو جریان سنی و شیعی موجود نگران جریان‌های لیبرال در کشور هستند که خواهان انجام اصلاحات در ساختار حکومت هستند.
 
همچنین شاهد بودیم  که آل سعود هزینه بسیاری برای مهار بهار عربی کرده است  که نمونه‌ای آن کمک‌های فراوان به السیسی و به رسمیت نشناختن اخوان المسلمین است.
 
عربستان سعودی به این امر اعتقاد دارد که هر حرکت و کشوری که با تفکر وهابی مخالف باشد به عنوان دشمن شناخته می‌شود. زیرا ایدئولوژی عربستان  از زمان تأسیس دولت اول سعودی در قرن هجدهم توسط محمد بن سعود به این صورت بنا شده است.
 
 به گونه‌ای که حکومت آل سعود در پی نشر و حمایت از ایدئولوژی وهابیت است و از طرف دیر تفکر وهابی هم مشروعیت آنها را تأیید می‌کند. بنابراین دین در خدمت اهداف سیاسی آن قرار می‌گیرد و آل سعود تنها با کشورهای که داری سیستم سکولار و دیکتاتور هستند و با تفکر وهابی به مبارزه بر نمی‌خیزند و مخالفت نمی‌کنند رابطه دارد.
 
لازم به ذکر است که مشکلات داخلی به تناسب پیچیده‌تر شدن مشکلات بین‌المللی هم پیچیده‌تر می‌شود ند که یکی از این نگرانی‌ها توافق هسته‌ای ایران و نزدیکی ایران به  ایلات متحده است.
 
 
 
عربستان بیم آن  را دارد که ایران بعد از تحریم و خروج از انزوای بین‌المللی به افزایش فعالیت‌ها و نقش خود در منطقه بیفزاید از دیگر سو عربستان با آمریکا دچار مشکلات شده است و در واقع عربستان نتوانسته است ارتباط دیپلماتیک بهتری با دولت اوباما داشته باشد.
 
اما  نگرانی آل سعود از نزدیکی ایران به ایلات متحده و گسترش نفوذ آن در منطقه، تشکیل ائتلاف علیه تروریسم که در واقع در راستای مقابله با همین موضوع است ولفانی های آل سعود و ایران علیه یکدیگر هیچ‌کدام نشان دهنده‌ای آن نیست که این دو کشور در آستانه‌ای جنگ هستند.
 
 البته نقش و حضور ایران در بحران سوریه و حمایت از نظام بشار ا سد نیز موجب تشدید اقدامات ضد ایرانی عربستان شده است که در همین راستا عربستان اقدام به ایجاد ائتلاف از کشورهایی کرده است  که این تنش‌ها ممکن است منطقه را به سمت جنگ‌های فرقه‌ای بیشتر سوق دهد.
 
 با بررسی شواهد موجود می‌توان گفت اقدام عربستان به اعدام شیخ نمر در راستای تحریک ایران بوده است  .
 
نکته مور د توجه این که شیخ نمر به عنوان عالم دینی شیعه اقدام به  انتقاداتی علیه آل سعود  می‌کرد به دور از هرگونه فرقه‌گرایی  اعتراض مسالمت‌آمیز خود را بیان می‌کرد  اما آل سعود به دلیل همین جنون و تفکر فرقه‌ای شان موجب ریخته شدن خون این عالم شدند و رسانه‌ها هم در ترویج این فرقه‌گرایی با استفاده از این اعدام نقش فعالی ایفا کردند.
 
بعدازاین اعدام شاهد جبهه‌بندی در منطقه  بودیم از یک سو ایران با تفکر شیعی و از طرف دیگر عربستان با تفکر سنی {وهابی}، باید منتظر ماند که نتیجه این اختلافات چه می‌شود آیا عقل و منطق پیروز  و صلح ظاهری مانند گذشته برقرار می‌شود یا نه.
 
 
 

مرتبط ها
ارسال نظر
chapta
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد .
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.

جریان صدر چگونه جریانی است؟

ابعاد تشکیل اتاق عملیاتی در کرانه ی باختری

اسرائیل دنبال جنگ یا تخلیه فشار

چالش های پیش روی وزارت خارجه ی دولت سیزدهم در منطقه غرب آسیا

یمنی ها و عملیات های آفندی

عراق نا امن با امنیتی ترین نخست وزیر

کپی بایدن از سیاست ترامپ

انسداد در لبنان، بحران در عراق

اردوغان و خواب مجدد برای شمال سوریه و عراق

ابعاد سفر مخفیانه ی پوتین به سوریه چه بود

پاسخ ایران به یک ترور چگونه است؟

آیا داعش در افغانستان زنده می ماند؟

عملیات تروریستی دانشگاه کابل کار کیست؟

ترامپ و انتخابات؛ کارزار فشار حداکثری یا چانه زنی منطقه ای

کریمی: کار فرهنگی یک تخصص است

آیا صهیونیست ها ایران را محاصره می کنند؟

اسد و چرایی انتخاب کابینه ی جدید

ماجرای لبنان، انفجار با تبعات بسیار زیاد

سازوکار عملیاتی جدید داعش

الکاظمی و موج جدید دستگیری های داعش

ماجرای یک نخست وزیر

سهم مدعیان قدرت در آینده دولت افغانستان

آینده یمن؛ از میدان مقاومت تا میز مذاکره!

پس از خروج آمریکا

سناریوهای آمریکا در عراق چیست؟

آیا اردوغان معادلات شمال سوریه را برد؟

فراتحلیلی بر سه سخنرانی اخیر دبیرکل حزب الله لبنان

آیا کشتی ساعر به خلیج فارس می آید؟

توان بازدارندگی ایران در برابر ائتلاف آمریکا چیست؟

بازی جدید امارات در خلیج فارس و دریای عمان

بازی جدید واشنگتن در بغداد

چالش های پیش روی سنتکام در منطقه

موشک های غزه و هدف های کور تل آویو

ناآرامی الجزایر و چند نکته مهم

چالش های انقلاب در بحرین

چالش های پیش روی منطقه در نگاه محور مقاومت

تغییرات در کابینه عربستان برای فرار از شکست خاشقجی

سفیر دبیر شورای امنیت به افغانستان؛ چند نکته مهم

تغییر ساختار دستگاه اطلاعاتی عربستان

روی آوردن آمریکا به جنگ شناختی

پیامدهای حضور مثلث جنگ طلب‌ها در کابینه ترامپ

تشکیل اتحادیه دریای سرخ، فرار از تنگای ژئوپلتیک

تنش در انتخابات پارلمان افغانستان

پاکستان، بازیگر جدید یمن

افزایش تنش میان ترکیه و آمریکا در سوریه

آیا اردن اولین کشور عربی است که به سمت سوریه می رود

شکایت از ولیعهد ابو ظبی در فرانسه

ابی زید، سفیر جدید آمریکا در عربستان

سفر مهم معاون وزیر خارجه آمریکا به پاکستان

تنش در کابینه تونس

چرخش سودان به سمت ترکیه

سد مقابله با داعش در افغانستان شکست؟

ضرورت استفاده از ظرفیت اجلاسیه دی 8

استعفای مقامات سازمان ملل در امور سوریه

فرآیند رو به رشد دموکراسی در انتخابات اخیر عراق

خط تماس، بازی جدید آمریکایی ها با ایران

افزایش عملیات نظامی آمریکا در افغانستان

سه گزینه جدی ریاست جمهوری عراق

تحویل سامانه دفاعی اس 300 به سوریه

حضور مقام بلند پایه ناتو به عنوان نماینده سازمان ملل در عراق

دوحه در برابر یک تصمیم سخت

افغانستان نا امن تر

روی آوردن دولت ترکیه به شرق

باز بودن دست دولت سوریه در برخورد با گروه های تروریستی

آشتی ملی با فرمان قاهره

سفر وزیر خارجه عمان به اسرائیل

دستاوردهای سفر سردار سرلشگر باقری به پاکستان

چند نکته مهم پیرامون شهادت رئیس جمهوری یمن

عربستان و سناریوی ضد ایرانی در عراق

پایان اشغالگری دائم بر جولان

مهره چینی اردوغان

شمال ایران، تهدید جدید برای تهران

آذربایجان مقصد اولین سفر اردوغان

تنش میان دوستوم و اشرف غنی

درگیری واشنگتن - دمشق

مذاکرات میان کابل - اسلام آباد برای صلح در افغانستان

سفر نخست وزیر اسرائیل به پایتخت یک کشور عربی

آینده سوریه در نشست ژنو

ماندن یا نماندن اردوغان

تکذیب خروج ایران از سوریه توسط مقامات سوری